Historik

Historik


Lagotto Romagnolon kommer ursprungligen från Italien. Namnet är en sammanslagning av det italienska ordet för sjö - lago och trakten där rasen har sitt ursprung - Romagna.

För ca 150 år sedan började man avla bort jaktegenskaperna och rasen omskolades till att söka den värdefulla tryffelsvampen, som växer under jord. Rasen har fantastiskt väderkorn, vilket fortfarande är ett adelsmärke. De krullpälsade hundarna har fungerat som del av inventarierna på landsbygden, speciellt vanliga var de i Romagna. Ingen tycks ha brytt sig särskilt om dem, de har alltid funnits där, men på 1970-talet uppmärksammades att hundtypen höll på att förstöras med allehanda inkorsningar av moderna raser. De första stegen för att samla in hundar av den "rätta" modellen startade. Man ordnade mönstringar runt om i Italien och det visade sig att hundarna fortfarande hade kvar mycket av den gamla typen. Man bildade en rasklubb och startade arbetet för att få rasen erkänd.

FCI erkände rasen 1995 och de tre första Lagotton importerades från Italien till Sverige samma år. Lagotton är i dag känd som tryffelhund men var från början en så kallad vattenhund.

En Lagotto skall vara nyfiken, glad, social och gillar barn och ungdomar. De skall inte ha npgon vaktinstinkt men talar glatt om när någon kommer på besök.

Det är en aktiv hund så koppelpromenader runt kvarteret är långt ifrån tillräckligt. Lagotton vill delta aktivt i allt familjen företar sig. De aktiviteter som passar för en Lagotto är agility, viltspår, bruksspår, sök ( gärna kantarellsök) och lydnad. Den är mycket lättlärd på både gott och ont.

lagotton gillar att gräva och de flesta har även kvar sin passion för vatten. Apportering brukar heller inte vara något problem. De är heller inga större jägare men undantag finns naturligtvis.

Lagotton mognar i regel sent och upp till 2 års ålder har de flesta mer än nog med sig själva.

Lagotton är krullhårig och fäller inte detta är dock ingen garanti för att den är lämplig för allergiker. Till skillnad mot Pudel skall en Lagotto aldrig se friserad ut utan se ut som de härdiga och tåliga vattenhundar de en gång var.

Lagotto Romagnoloklubben har rekommenderade riktlinjer för hundar i avel cvilket innebär att alla hundar som går i avel, oavsett kön, skall vara HD röntgade och ögonlysta.

Rasklubben planerar också att införa något slags arbetsprov för rasen.
Lång sax (ca 200mm)
Gles metallkam
Klotång
Tovskär
Pudelkarda
Utredningskarda
HÄROMI 1516 PUDELSAX 220mm, art nr: 2176
RESCO KAM DUBBEL 200/C, art nr: 1925
KLOTÅNG MINI PROFFS, art nr: 2000
TOVSKÄRARE / UTREDNINGSKNIV, art.nr: 9702
DOGGYMAN *BLÅ* LITEN, art nr: 1932
MINI RAKE,ROTER.PINN V-formad, art nr: 1979
Slipning av saxar:
Klipp aldrig i smutsig päls det förkortar avsevärt livslängden på dina saxar. Du kan slipa din sax 10-40 ggr beroende på skötsel och modell. När saxarna använts ett tag blir de slöa av den smuts som finns i pälsen och det är dags för slipning.

Du kan skicka saxar och skär till:
Lyckliga Fåret Skärsliperi
Prästavägen 254
263 91 Höganäs

Tel: 042-772 83
Mob: 070-321 36 39
Mail: info@lyckliga.nu


När du klipper en Lagotto följer du kroppens linjer. INGA ÖVERDRIFTER som t.ex byxor på benen. Hunden skall se naturlig ut när du är färdig.

Det går inte att hålla en Lagotto helt tovfri. Vanligast finner du tovorna i armhålan, bringan, ljumskar, knäveck och kring huvudet. Det får dock INTE bli filtmattor. Använd tovskär och sax för att avlägsna tovorna. Små tovor dras isär med fingrarna.
Lagotton kan med fördel klippas ner helt en till två gånger per år. Gärna på vår, försommaren och högsommaren på hösten/vintern behöver den sin päls för att hålla värmen samt stänga ute fukten.
Det tar 2-3 månader för en päls att växa ut.

Den "riktiga" lagottopälsen får hunden oftast vid 1 års ålder men den kan fortsätta att utvecklas fram till 3 års ålder, då brukar all valppäls vara borta. Klipp hunden lite varje månad så har du alltid en prydlig och välskött hund.

Kropp:
Pälsen följer kroppens konturer. Rak rygg. Ingen extremt uppdragen buklinje. Svansen skall vara sabelformad och avsmalnande, bredare mot kroppen. Ingen fana på undersidan så där skall klippas relativt kort. Avslutas i en spetsig topp.

Ryggen:
Klipp från skuldran till va 10cm framför svansen där klipps ingenting i detta skede.

Sidorna:
Klipps nerifrån och upp mot ryggen mellan skuldran och låren. När du gjort detta runda av kanten som blivit där sidan möter ryggen.

Bakdelen:
Skall vara kortklippt för att förstärka intrycket av en kort kompakt hund. Börja uppe vid svansen fortsätt sedan rakt ner mot hasen på lårets baksida.

Låret:
Klipps ner till kasen. Börja upptill och klipp mot framkanten på låret.

Ben och Tassar:
Benen skall vara nätta och slanka med runda tassar. Man skall inte lämna för mycket päls. Klipp även rent mellan trampdynorna så det inte samlas en massa skräp som kan skada hunden, t.ex vägsalt på vintern. Torka tassarna då det är blött ute så inte svamp bildas.

Huvud:
Huvudet klipps runt, längre päls än på kroppen. Hanarna skall ha lite mer skägg än tikarna. Klipp fram ögonen, på en Lagotto SKALL man se ögonen men klipp inte fram något stop för det skall rasen inte ha.

Öron:
Öronen skall vara nätta och ligga mot huvudet. Kanten på örat klipps ca 0,5-1,0cm utanför öronkanten beroende på örats storlek. Håll fingret vid kanten så du inte klipper hunden i örat. Klipp bort en del på örats ovansida. För mycket päls på örat gör örat tungt. Det är viktigt att örats insida sköts noggrant. Kontrollera dagligen att öronen inte luktar illa, då kan hunden ha fått öroninflamation. Håret som växer i örat avlägsnas lämpligen med en peang. Hur ofta du måste göra detta beror helt på hur mycket pälsväxt din hund har i örongången. Observera att för mycket plockande och ryckande inte heller är bra för örat. Lagom är alltid bästa.

Bröstet:
Skall klippas så att hunden får lite mer hår kvar fram dvs förbröst. På skuldrans sida klipps håret så att det passar ihop med längden på benen.

Redskap:
Lång sax (ca 200mm)
Tass sax
Effilersax (enkel)
Tovskär
Klotång
Peang
Pudelkarda

Bada din hund:
Ställ hunden på en gummimatta i badkaret eller duschen. Vattnet får inte vara för varmt ca 37-38 grader. Blöt den noga medan du talat lugnt med den. Blöt från manken bakåt och blöt huvudet sist. Håll för öronen eller stoppa fetvadd i dem.

Häll en sträng schampo längs ryggraden och börja jobba upp ett lödder. Därefter häller du lite schampo på varje ben uppifrån och ner och masserar, även mellan tårna och under tassarna. Ta schampo i händerna och massera magen, ljumskar och armhålor, här sitter mycket smuts.

Nu till huvudet. Eventuellt behöver det blötas mer innan du börjar. Ta schampo på handen och börja massera in hjässan, var noga med öronlapparna, nosen och kinderna. Har hunden löss sitter de oftast runt nosen så var noga med att schamponera där.

Börja skölja huvudet först. Skulle hunden ha ohyra, t.ex löss så skölj huvudet sist så ohyreschampot får tid att verka. Då använder ni Dermocan eller Canitex. Annars vanlig såpa. Håll huvudet på hunden neråt och spola framåt, var noga med att få bort alla schamporester ur pälsen. Kontrollera att det inte finns lödder i hundens öron. Fortsätt med att skölja bort löddret från resten av kroppen med början från halsen och bakåt. Skölj sedan benen uppifrån och ner samt mellan tårna och glöm inte magen, bröstkorg, ljumskar och armhålor.

Är hunden rejält smutsig gör ni om hela proceduren.

Låt hunden rinna av med hjälp av dina händer. Du drar ur den så mycket vatten som går. Torka den sedan väl med välanvända handdukar som suger fukt väl.

Glöm inte att ge mycket beröm i form av en godis eller klapp.

Låt inte hunden springa ute blöt annat än heta sommardagar.

Lycka till…………………………………