Vid leverans

Vid leverans


Vid leverans av valpen:
När ni hämtar valpen kommer den att vara besiktigad av en veterinär. Detta intyg gäller i 7 dagar. Den kommer även att vara vaccinerad mot Parvo, avmaskad, chipmärkt, registrerad i Svenska Kennelklubben med medföljande köpekontrakt. Dessutom är valpen nyklippt och badad.

OBS: Valpen skall vaccineras igen med trippelvaccin vid 12v ålder + vid 1 års ålder och därefter vartannat år livet ut.

Matlista:
Valpen är uppfödd på valpfoder, Royal Canin Medium Junior, och du bör fortsätta med detta foder åtminstone över valpperioden, ca 8-12 månaders ålder. Morgonmålet blöts upp över natten så valpen inte behöver vänta tills maten är uppblött på morgonen vilket kan ta upp till 1 timme extra i anspråk.

Vill du av någon anledning byta till annat foder så är det viktigt med en övergångsperiod på en vecka där du blandar de olika fodren, annars kan hunden bli dålig i magen. Torrfodret innehåller allt valpen behöver och den ska därför inte ha extra tillskott av vitaminer. Detta skapar obalans och kan medföra problem senare i livet.

Då valpen är kring 5-6månader börjar den oftast äta sämre, den försöker då markera att den inte längre vill ha sin mat uppblött. Börja då ge maten torr.

Försök att få mellanrummen mellan måltiderna så jämna som möjligt t.ex kl 8.00, 12.00, 16.00 och 20.00.

Ungefärlig mängd torrfoder:
Det går inte att säga en exakt mängd eftersom hundar behöver olika mycket beroende på hur aktiva de är. Fodermängden är angiven torr och skall blötas upp med varmt vatten. Som tumregel gäller dock följande:

8 - 12 veckor 1-1.5 dl/mål 4 ggr/dag 12 - 16 veckor 1,5-2 dl/mål 4 ggr/dag

Det går bra att blanda i lite filmjölk för smakligheten men tänk då på att fodermängden ökar. Låt inte matskålen stå framme om valpen inte äter upp. Ta bort den efter ca 15 minuter och bjud ny mat vid nästa mål.

16 veckor - 6 mån 2-2,5 dl/mål 3 ggr/dag 6 - 9 månader 3-4 dl/mål 2 ggr/dag

När valpen vuxit färdigt är det dags att minska fodermängden något. Det också beroende på hur aktiv hunden är. Känn på hunden! Man ska känna revbenen den ska inte vara mager eller kännas utmärglad.

Börjar du blanda i matrester i torrfodret så får du förmodligen en hund som sen inte äter torrfoder utan matrester i och dessutom blir det fel näringsinnehåll.

Väljer du att ge hunden hemlagad mat så finns bra recept i Lagottoboken!

Belöningsgodis också är mat. Minska lite på maten om hunden får mycket belöningsgodis och välj det fettsnålaste alternativet.
Tänk på att inte ge hunden/valpen tuggben med knut. Denna kan fastna i halsen och orsaka kvävning så köp raka pressade eller malda oxhudstugg.
Kokta märgen utan vassa flisor, med märgen uttagen eftersom den ger hunden diarré, är utmärkt sysselsättning för hunden.
Ge aldrig hunden ben från fågel, fläsk eller fisk. De är alltför vassa ben och skadar hundens mage.
De flesta hundar är även mycket förtjusta i morötter och man kan med fördel gen den en morotsbit på ca 3-4 cm. Till små valpar delar man morotsbiten i stavar.
Tugg och godis:
Tänk på att inte ge hunden/valpen tuggben med knut. Denna kan fastna i halsen och orsaka kvävning så köp raka pressade oxhudstugg. Kokta märgen utan vassa flisor, med märgen uttagen eftersom den ger hunden diarré, är utmärkt sysselsättning för hunden. Ge aldrig hunden ben från fågel, fläsk eller fisk. De är alltför vassa ben och skadar hundens mage och tarmar.

Godis/tugg jag själv använder är:
Pressade tuggben i 100 pack
Malda tuggben i 100 pack
Levergodis
En bit hårt bröd
En bit morot ( 3-4cm )
Specialgodis för utställning och träning:
Köp ett paket kycklingkorv, skär i tunna skivor, lägg skivorna mellan 2 smörgåspapper (inte på varandra) och in i micron på maximal värme i 4 min.
Detta godis är min favorit eftersom det inte kladdar och går att ha löst i fickorna.
Leksaker:
Köp leksaker som inte innebär en fara för din valp/hund. Det låter självklart och enkelt men är svårare att efterleva än man tror.

Plastögon, och andra plastdetaljer utgör fara för hundar då dessa vill äta upp och ha sönder det mesta. Om man köper mjukisar som innehåller ludd se till att ni inte har en hund som vill äta detta. De flesta nöjer sig med att dra ut innanmätet ur leksaken och har detta som hobby. Andra vill äta tyget i leksaken och detta måste ni vara försiktiga med då hundar regelbundet måste opereras akut för att de ätit ludd eller tyget i leksakerna och det kan linda sig kring tarmar och andra organ.

Latex leksaker finns det en uppsjö av på marknaden och denna typ av plast är seg och därför mycket hållbar. Många hundar har som nöje att plocka bort pipen ur leksaken och med tiden blir de experter på området och pipleksaken blir ljudlös inom ett par minuter. Tyvärr brukar detta även innebära att de tappar allt intresset för denna leksak.

Mjukisdjur kan med fördel köpas hos diverse loppisar som anordnas i kyrkans eller hjälporganisationernas regi där de bara kostar 5-10:- styck.

Bra att veta:
Tänk på att Lagotton är en ras som har HD + AD (höftleds + armbågsdysplaci) För samtliga av dessa raser gäller att de ej får gå i trappor före 6 månaders ålder och då endast få trappsteg. Samt att de inte får gå långpromenader förrän 10-12 månaders ålder. Små korta promenader där valpen får vila alt att ni bär den en sträcka går bra. Om valpen sätter sig ner under en promenad är det en indikation på att den inte orkar mer och ni måste bära den hem. Rastning ute på tomten de första månaderna är utmärkt för då behövs den endast en liten promenad i omgivningen per dag för att vänja den vid halsband och koppel. Sätt på valpen sitt nya halsband och låt det sitta på några dagar dygnet runt, på så sätt vänjer den sig fort vid att bära det.

Det är vanligt att de försöker kraffsa av det första tiden. Koppelträna på en gräsmatta eller gångväg i en trygg miljö och locka med gott godis om den vill sätta sig ner.
OBS: träna inte längre än max 10 min åt gången. Tänk på att valpen är väldigt ung och alla nya krav snabbt tröttar ut den.

Kontrollera valpen dagligen. Titta speciellt i ögonen, öronen och klor. Klorna klipps vid behov men gärna en gång i veckan den första tiden för att vänja valpen vid denna hantering. Klipp rent från päls runt trampdynorna. Lär din hund från det att den är liten att stå på bord. På så sätt underlättar du veterinärbesök och klippning.

Klåda:
Skulle din hund börja slicka och tugga på sina tassar, eller i baken, så kan det tyda på allergi. Ett mycket enkelt sätt att råda bot på problemet är att köpa Fugoral Schampo på Apoteket och schamponera det utsatta stället före en promenad. Låt schampot sitta i under promenaden och skölj ur efter. Upprepa denna behandling 1gång/dag i 7 dagar.

Liggplats:
Alla valpar tycker om att gnaga, köp därför ingen dyr bädd från början. En papp eller trälåda duger utmärkt till en början med en filt eller badlakan i. Köp oxhudsben till valpen som avledande manöver så ägnar den mindre tid åt att leta objekt för sitt tuggbehov. När valpen är liten har den ett stort behov av sömn, respektera detta och stör inte valpen den behöver all sin sömn precis som ett människobarn. Första dagarna i det nya hemmet kan bli gnälliga, det är ett stort trauma för den lilla valpen att lämna hela sin flock såväl som sitt hem och bekanta ljud och lukter. Lösningen är inte att ta upp valpen i sängen, det är alldeles för högt och valpen kan skada sig rejält om den hoppar ner, flytta i stället valpens bädd nedanför din säng och häng ner din arm så valpen kan få trygghet om den gnäller på natten. Det brukar räcka för att den skall bli lugn.

Avmaskning:
Valpen är avmaskad vid leverans och behöver därför inte avmaskas förrän efter ca ett år igen. Avmaskningsmedel köper ni på Apoteket. Vi använder Drontal.vet, efter att ha provat Banminth utan tillförlitligt resultat avråder jag från att använda detta. Avmaskning bör sedan göras årligen.

Rumsrenhet:
Tänk på att alla hundar blir rumsrena förr eller senare. Ha tålamod!!! Att fya, slå eller doppa valpens nos i kiss är djurplågeri och strängeligen förbudet. Det är mycket plågsamt för en liten valp som inte vet vad den gjort fel. Dessutom blir den bara orolig och kan börja kissa bakom soffor och dylikt. Beröm valpen mycket när den varit duktig ute och banna den inte när det händer olyckor inne. Ta ut valpen direkt den vaknat, ätit eller lekt och så småningom är den mentalt mogen att förstå att sina behov gör man ute. Normalt blir valpar rumsrena vid ca 5-6 månaders ålder men det kan både gå fortare och ta längre tid. Lägg tidningar vid ytterdörren och altandörrar, där ni lyfter ut valpen, så har valpen ett underlag den känner igen sedan den föddes och har en naturlig dragning dit. Var noga med att visa valpen var ni lägger ut tidningarna så den registrera detta och hjälper den att hitta tillbaka dit om den är disorienterad den första dagen i sitt nya hem.

Kom ihåg att mattor är goda att tugga på och mysiga att kissa på så undvik dessa under träningstiden.

Transport:
Att ha en hund lös i bilen innebär en direkt fara för både hund och förare. Föraren kan lätt bli distraherad av en lös orolig hund i bilen och tappa koncentrationen. En olycka är skapad på mindre än en sekund och skadorna kan vara omöjliga att reparera. För att både du och din hund skall kunna färdas säkra på vägarna investera i någon av alla de utmärkta hundburarna som finns på markanden. Det är en billig livförsäkring för både dig och din hund. Ofta kan du hitta bra begagnade burar till just din bilmodell på Blocket.

Viktigt att tänka på är att inte köpa för liten bur, din hund skall ha det lika bekvämt under sin biltur som du själv, om inte bekvämare. Hunden är hänvisad till att sitta instängd i sin bur tills den släpps ut medans ni kan sträcka på benen när ni så önskar, tänk på detta och ge er familjemedlem gott om utrymme.

På Blocket hittar du många prisvärda kvalitetsburar under halva nypriset, en mycket prisvärd investering då burarna sällan är slitna eftersom de endast används för transport.

Försäkring:
Försäkra din valp dagen innan leverans, senast samma dag. Är olyckan framme är det en ovärderlig hjälp att få ekonomisk uppbackning från sitt försäkringsbolag. Det kan annars bli en mycket kostsam historia. Våra valpar levereras med 3års doldafelförsäkring i Agria och det underlättar väsäntligt om valpköparna använder sig av samma försäkringsbolag, annars sätter byrokratin in och utbetalning av ersättning kan dra ut på tiden.

Lena Janson-Kujanpää är min kontaktperson på Agria och ni når henne på. lena.janson-kujanpää@ombud.agria.se, 070-6420375.

Skotträdsla:
Det årliga tolvslaget på nyårsafton är en mardröm för de flesta djur men det finns knep för att göra tillvaron lättare att uthärda.
Veterinären säljer receptfria lugnande medel som man dock skall börja ge kring Lucia för att ha full effekt till nyårshelgen.
Ställ en hundbur täckt av tjocka filtar, i en lugn vrå av hemmet, där hunden kan gömma sig och känna sig tryggare.
Fäll ner persienner eller häng filtar för fönstren där ni kommer att befinna er så ljusskenet från raketerna stängs ute, då även detta skrämmer hundarna.
Det finns Cd skivor med skottljud i välsorterade djuraffärer som successivt vänjer hunden vid skottljud. Börja när hunden är valp.
Beröm, trösta eller bestraffa inte din hund då den reagerar på smällarna det förstärker endast rädslan. Låssas som ingenting, fortsätt med det du håller på med och titta inte på hunden.
Rasta din hund på udda tider då det smäller mindre, korta promenader på ställen där det är mindre troligt att det smälls. Eller åk bort och rasta hunden. Rasta i god tid före och efter tolvslaget.
Lämna aldrig en hund ensam på nyårsafton!!!!!!!!!!

Skotträning:
Att ha en skottfast hund underlätta vardagen betydligt och har därför med årens lopp kommit fram till att skotträning är en utmärkt aktivitet både för mig och hunden för att vänja den vid plötsliga smällar och samtidigt ha andra hundar omkring oss vid träningen som avledning.

De flesta brukshundsklubbar har skotträning vid ett antal tillfällen per år och man brukar få betala en summa vid ankomst. Jag har tränat på Vallentuna BK och där betalar man en tia per gång. I Vallentuna är man utspridd på en enorm gräsplan med skytten på behörigt avstånd. Normalt avfyras 6-9 skott med några minuters mellanrum. Under tiden skotten bränns av lekar man t.ex brottning eller godissök med hunden för att inte fokus skall falla på skotten. Jag brukar kasta ut en näve torrfoder som hunden får jobba med att leta rätt på i gräset. Skotträning är en mycket bra förberedning för mentalbeskrivning (MH) där skott ingår.

Schema för skotträning brukar finnas på Brukshundklubbarnas hemsidor.

HD-röntgen:
Lagotto är tyvärr en ras med höftledsdysplasi varför den röntgas innan man använder den i aktiviteter. Allt för att skydda hunden för framtida men och skador.. Röntga hunden gör man vid fyllda 12 månader för att avläsningen skall vara officiell och registreras hos Kennelklubben. Jag föreslår alltid i första hand Lars Audell på Gudby Djurklinik här i Upplands Väsby, han har jobbat som avläsare hos Kennelklubben i över 20 år och har stor erfarenhet av att avläsa röntgenplåtar. Ni når honom på 08-51023380, telefontid: kl 8.00-9.00.

Då Lars Audell håller på att förbereda sig för att gå i pension har jag på andra uppfödares inrådan provat Knivsta Veterinärpraktik som jag också kan rekommendera, röntgensköterskan där Kicki är upplärd av Audell och har även hjälpt honom under många år. Numret till Knivsta är 018-388115.

Kicki arbetar även på Albano Djusjukhus i Danderyd

Hjälp din hund som har höftledsdysplasi ( även för den åldrande/gamla hunden ):
Det finns olika sätt att hjälpa en hund som har konstaterad höftledsdysplaci, HD armbågsdysplasi AD, osteochondros (lösa benbitar i t.ex hasorna) och andra typer av ledproblem. Även för den åldrande hunden som börjar visa tecken på stelhet.

Jag använder Hokamix 30 pulver som blandas med den uppblötta maten och GLME i kapslar, ren extrakt av grönläppad mussla, bägge är beprövade naturmediciner som hjälper mot ledbesvär och som ökar livskvalitén.

Glykosamin är ytterligare ett medel rekommenderad av veterinärer, jag har inte provat det men känner flera uppfödare av Rottweiler som rekommenderat detta på hundar med konstaterad HD, samta för gamla stela hundar.

Fler och fler uppfödare använder Hokamix 30 pulver vid uppfödning av sina valpar för att förebygga uppkomsten av HD.

MH – mentalbeskrivning:
Är något som utförs på en brukshundsklubb, lämpligen där man är medlem eftersom det är svårt för icke bruksraser att få delta och skall genomföras så snart efter fyllda ett år som möjligt, detta för att hunden inte skall kunna använda sig av den livserfarenhet den har förvärvat vid högre ålder.

Samtliga av mina hundar har genomgått en mentalbeskrivning och det är något jag varmt rekommenderar.

Dels för att man får reda på de rädslor, reservationer och ev. aggressioner ens hund besitter dels är det en fantastisk rolig aktivitet för ens hund och mycket lärorikt för en själv. Genom att utföra ett MH med sin hund kan man utvärdera dennes svagheter och lägga tyngdpunkten av träningen på dessa och öka hundens självförtroende.

En mentalbeskrivning består av tio moment där bl.a avståndslek, kontakt, gripande, ljud och överraskning värderas.

Aktivera din Lagotto:
Det kan inte nog poängteras att Lagotton är en arbetande ras.
Den är en mycket intelligent, lättlärd, lekfull och livlig. Dock finns det naturligtvis undantag från regeln.
Det är viktigt att låta Lagotton få utlopp för sin energi, den är ivrig att lära sig nya saker och behöver relativt mycket motion. Viktigt är att den får jobba med sina sinnen genom vanlig vardagslydnad, spår och sökövningar.
Får inte Lagotton utlopp för sin energi kan den mycket väl utveckla egenskaper som man finner olämpliga.
Rasen är väldigt familjekär och glad i barn ( under förutsättning att barnen har en normal uppfostran och lärt sig respektera djur) och älskar att följa med och umgås med sin flock. De är mycket sociala och vill alltid vara en del av familjen.
Men se upp!!!!!!!! Man måste vara tydlig och konsekvent i sin fostran. Förmänskliga inte Lagotton (inte någon annan hund heller för den delen) det är en arbetande ras och skall behandlas och aktiveras som sådan.

Nedan hittar du länkar dit du kan vända dig för att hitta en lämplig kurs. Jag har erfarenhet av Sofia på Heart of Gold som har fungerat utmärkt för mig och mina Lagotton men det finns många duktiga instruktörer.

www.hundenshus.com (finns även i Göteborg, Uppsala, Sundsvall och Örebro.
www.stockholmshundforum.se (Stockholms innerstad)
www.heartofgold.se (Järfälla)
www.siriushundcenter.se (Bromma)
Har du en Lagotto som är vek och försiktig så är inte Brukshundsklubbar ett bra alternativ för din hund, med undantag för mentalbeskrivningen naturligtvis.

Brukshundsklubbverksamheten är designad för bruksraserna som Rottweiler, Doberman, Risensnautzer, Schäfer och andra raser med genomgående hårdare mentalitet och kurserna är utformade därefter.

Har du en framåt och orädd Lagotto går det naturligtvis bra att gå kurser i brukshundsklubbarnas regi..

Karaktär:
Lagotton är en mycket intelligent, lättlärd, lekfull och livlig ras. Dock finns det naturligtvis undantag från regeln.
Det är viktigt att låta Lagotton få utlopp för sin energi, den är ivrig att lära sig nya saker och behöver relativt mycket motion. Viktigt är att den får jobba med sina sinnen genom vanlig vardagslydnad, spår och sökövningar.
Får inte Lagotton utlopp för sin energi kan den mycket väl utveckla egenskaper som man finner olämpliga.
Rasen är väldigt familjekär och glad i barn ( under förutsättning att barnen har en normal uppfostran och lärt sig respektera djur) och älskar att följa med och umgås med sin flock. De är mycket sociala och vill alltid vara en del av familjen.
Men se upp!!!!!!!! Man måste vara tydlig och konsekvent i sin fostran. Förmänskliga inte Lagotton (inte någon annan hund heller för den delen) det är en arbetande ras och skall behandlas och aktiveras som sådan.